perjantai 8. syyskuuta 2017

Indeksirahastovertailun päivitys - Handelsbanken ylivoimainen


Blogini ensimmäisiä juttuja on Aloittelijan indeksirahasto-opas, mihin tein indeksirahastovertailun. Otin mukaan kaikki löytämäni indeksirahastot, joita Suomessa tavallinen sijoittaja voi ostaa. Ajatukseni oli, että voin päivittää taulukkoa aika ajoin ja lisäillä siihen lisää rahastoja sitä mukaa kun niitä tulee vastaan.

Päivityksiä helpoottaakseni pelkkä vertailutaulukko on omalla välilehdellään Indeksirahastovertailu. Vertailutaulukko on nyt päivitetty. Päivitykseen oli kaksikin syytä.


SEBin rahastot

Taulukkoon on lisätty SEBin Suomessa myytävät indeksirahastot USA, Eurooppa ja kehittyvät markkivat. USA ja Eurooppa rahastot ovat hinnoiltaan keskitasoa, kehittyvien markkinoiden rahasto on vertailun ylivoimaisesti halvin. Minimimerkintä 500e on kuitenkin aika paljon ja karsii suuren osan piensijoittajista, jotka haluavat joka kuukausi sijoittaa rahastoon pienen summan rahaa.

Rahastot varmasti olivat saatavilla jo aikoinaan kun alkuperäisen taulukon tein, jotenkin on vain mennyt ohi tuo tarjonta. Ovatpahan nyt taulukossa mukana, vaikka todennäköisesti harva blogin lukija noihin mitään koskaan tulee sijoittamaan :)


Handelsbankenin uusi hinnoittelu

SEBin rahastoja paljon oleellisempaa on, että Handelsbanken on uudistanut indeksirahastojensa hintoja 1.9.2017 alkaen. Eikä kyse ole mistään pienistä muutoksista vaan kyseessä lienee suurin uutinen indeksirahastorintamalla aikoihin!

Handelsbankenin Eurooppa ja USA indeksi-rahastojen kulut ovat nimittäin puoliintuneet (nyt 0,20%) ja myös kehittyvien markkinoiden rahaston kulut ovat oleellisesti laskeneet (nyt 0,65%). USAn ja Euroopan osalta kilpailijat tulevat kuluissa nyt kaukana perässä - keskihintaiset pyörivät siinä 0,40% tienoilla ja kalliit omassa sarjassaan siellä 0,75% tuntumassa. Kehittyvien markkinoiden osalta Handelsbankenin halvennus ei ole aivan niin mullistava, nyt rahasto pääsee samaan keskihintaisten sarjaan eQ:n kanssa. Toisaalta, jos minimimerkintä 500e on liikaa, jää vaihtoehdoiksi kehittyville markkinoille vain Seligson ja Handelsbanken, joista Handelsbanken on halvempi.

Mutta todellinen uutinen siis on USA ja Eurooppa indeksirahastojen uudet kulut 0,20%. Se on jo samaa tasoa tai jopa halvempi kuin mitä esim. rapakon takaa löytyy. Vertailun vuoksi, arvostetun Vanguardin tavallisten rahastojen hinnat ovat jo korkeammat - Euroopan osalta jopa Vanguardin instituutioille suunnattu rahasto on tätä kalliimpi! Hinnat lähestyvät jo ETF:ien hintoja, esim. maailmanlaajuisesti sijoittava ja suosittu EUNL on myös kuluiltaan 0,20%. Käytännössähän USA + Eurooppa kattaa EUNL:stä yli 80%, joten hajautus ei aivan oleellisesti heikkene, vaikka mm. Japani jäisikin pois.

Nyt ensimmäistä kertaa tavalliset indeksirahastot pystyvät kilpailemaan juoksevissa kuluissa ETF:ille. Tämä on ilouutinen ettenkin niille, jotka eivät syystä tai toisesta jaksa tai halua perehtyä ETF-maailmaan eivätkä niitä osta. Mm. USAan toki pystyy sijoittamaan ETF:n kautta paljon pienemmilläkin juoksevilla kuluilla, esim. S&P500-indeksin mukaisesti sijoittava SXR8 juoksevat kulut on vain 0,07%. Enää jättäytyminen tavallisten rahastojen pariin ei kuitenkaan aiheuta läheskään niin suuria ansion menetyksiä kuin ennen :)

Joku saattaa miettiä, että onko moinen 0.20% tai jopa vähemmän sitten mikään merkittävä ero juoksevissa kuluissa. Pienillä summilla ja lyhyellä sijoitusajalla ei tietenkään ole. Mutta riippumatta sijoitusten suuruudesta alkaa pitkällä sijoitusajalla merkitys kasvamaan. Jokainen voi testailla eroja tuotoissa esim. Seligsonin loistavalla tuottolaskurilla.

Hätäisesti testasin kulujen merkitystä näin:
- Jos sijoittaa 200e / kk, 20 vuoden ajan, muutos kuluissa 0,40% --> 0,20% tekee hieman yli 2000e säästöä (markkinatuotto 7%).
- Jos sijoitusaika pidennetään edellisestä 30 vuoteen, säästöä tuleekin jo yli 8000e.
- Ja jos tuosta summakin tuplataan 400 euroon on säästö 30 vuodessa yli 16000e

Itse en sijoita Handelsbankenin indeksirahastoihin omia rahojani, mutta lapsilleni säästän aivan pientä summaa. Koska sijoitusaika lapsille on hyvin pitkä ja toivottavasti säästäminen jatkuu vielä täysi-ikäisyyden jälkeenkin, otan uudistuksen enemmän kuin ilolla vastaan. Omistan myös Handelsbankenin osaketta ja olen siksikin tyytyväinen Handelsbankenin edelläkävijän rooliin tässä hinnoittelussa.

On huomionarvoista, että minimisummia kk-säästämiseen ei ole (Nordnetin kautta min 15e) ja ettei tarvitse olla Handelsbankenin eikä Nordnetin asiakas, vaan kuka tahansa voi merkitä rahastoja suoraan Handelsbankenilta.

Jonkin verran kritiikkiä on aiheuttanut rahastoissa aikaisempi vertailuindeksin muutos, nykyisin MSCI Select Global Norms & Ex Controversial Businesses -indeksi, eli jonkinlaista vastuullista sijoittamista. Lyhyellä tutkailulla itse uskon tuoton olevan jatkossa alueen markkinatuoton tasolla, mutta en silti pidä muutosta hyvänä, etenkin koska en helposti ja kattavasti löydä kriteerejä, miksi tiettyjä yrityksiä on jätetty indeksistä pois.

Lisäys 10.9.2017
Handelsbankenin tiedote kulujen muutoksesta löydettävissä pankin sivuilta. Suora linkki GoogleDriveen kopioituun tiedotteeseen tuolla (pankin sivulle ei tarkempaa linkkiä saanut).

1 kommentti:

  1. Keskustelua aiheesta Sharevillessä:

    https://www.shareville.fi/ryhmat/passiiviset-indeksisijoittajat-216/kommentit/handelsbanken-on-puolittanut-usa-ja-eurooppa-indeksirahastoj-11589975

    https://www.shareville.fi/ryhmat/suomi-finland-212/kommentit/tsekkaa-paivitetty-indeksirahastovertailu-httpsanteron-11648169

    VastaaPoista