sunnuntai 20. toukokuuta 2018

Analyysissa Nordnetin voittajarahastot - OSA 1 Globaalit rahastot

Miten valitsen aktiivisen rahaston?


Julkaisin muutamia päiviä sitten jutun Miten valitsen aktiivisen rahaston? Listasin siinä kymmenen kohdan check-listin, minkä käyn läpi, kun harkitsen aktiiviseen rahastoon sijoittamista:
1. Rahaston sijoitukset ja markkina-alue - haluanko sijoittaa tällaiseen rahastoon?
2. Taustayhtiö - Onko yhtiö hyvämaineinen, hoidetaanko sijoitustani hyvin?
3. Milloin rahasto on perustettu? - Mitä pidempi historia, sen parempi
4. Tuottohistoria - Onko rahasto pitkällä aikavälillä (10 vuotta ja yli) voittanut indeksinsä?
5. Salkunhoitaja - Kuka tai ketkä salkkua hoitaa ja onko salkunhoitajat vaihtuneet?
6. Juoksevat kulut - Liikaa ei kannata maksaa!
7. Tuottosidonnainen palkkio? - Onko sellainen ja miten se toimii?
8. Onko salkunhoitaja sijoittanut merkittävästi itse rahastoonsa? - Jos on, hienoa!
9. Bonussektori - Jotain muuta, mitä?
10. Morningstar rating

Jokainen voi painottaa eri kohtia omalla tavallaan ja joku muu voi nämä asiat läpi käytyään päätyä erilaiseen arvioon rahastosta kuin minä. Aiemmassa jutussani "analysoin" Seligsonin Phoebus rahaston ja totesin, että hyvillä mielin jatkan kuukausisäästämistä siihen.

Kampanjarahastot


Nyt käyn läpi kaikki Nordnetin mainostamat 'Voittajarahastot. Kampanja on ollut käynnissä jo jonkin aikaa: Valitse voittajarahastot - 9 rahastoa, jotka ovat lyöneet indeksin. Pähkäilen siis, mitä mieltä minä olen näistä rahastoista ja millä perusteilla voisin ajatella sijoittavani niihin tai miksi en sijoita.

Kampanjarahastot on jaettu kolmeen kategoriaan: (linkit Nordnet, Morningstar, avaintietoesite)

Suomi-rahastot
* Evli Suomi Pienyhtiöt (Nordnet, Morningstar, avaintietoesite)
* Handelsbanken Suomi (Nordnet, Morningstar, avaintietoesite)
* Evli Suomi Select (Nordnet, Morningstar, avaintietoesite)

Globaalit rahastot
* Didner & Gerge Global (Nordnet, Morningstar, avaintietoesite)
* Evli Maailma (Nordnet, Morningstar, avaintietoesite)
* Sparinvest SICAV Ethical Global Value (Nordnet, Morningstar, avaintietoesite)

Kehittyvien markkinoiden rahastot
* Handelsbanken Kehittyvät Markkinat Teema (Nordnet, Morningstar, avaintietoesite)
* Swedbank Robur Global Emerging Markets (Nordnet, Morningstar, avaintietoesite)
* JPM Emerging Markets Equity (Nordnet, Morningstar, avaintietoesite)

Tulevaisuutta ajatellen, kun kyseistä kampanjasivua ei enää löydy, kirjattakoon tähänkin lyhyesti kampanjasivun lyhyt mainospuhe:
"Noin kolmannes pohjoismaisista rahastoista lyö indeksin. Kävimme läpi kaikki 517 Nordnetin tarjoamaa rahastoa ja valitsimme niistä yhdeksän parasta riskikorjatun tuoton perusteella, kolmessa eri kategoriassa. Nyt voit helpommin valita sinulle sopivat ja parhaiten tuottavat rahastot. Vie säästäminen uusiin korkeuksiin."

Äkkiseltään ei osu silmään, minkä aikavälin tuotosta on kyse, kun indeksin voittamisesta puhutaan. Mutta ei se mitään, lähdetään hommiin, juttusarjan ensimmäisessä osassa käsitellään siis kampanjan kolme globaalia rahastoa.

Globaalit rahastot


Koska en halua tehdä turhaa työtä, niin ensin teen yleissilmäyksen rahastoihin tsekaten läpi tietoja, mitä kampanjasivulta löytyy: Kehitys 3, 5 ja 10 vuotta; kulut; Morningstar rating; yleistä löpinää. Huomaan, että Sparinvestin rahasto on kilpailijoitaan kalliimpi ja se on tuottanut niitä huonommin. Miksi käyttäisin tämän rahaston tutkimiseen enempää aikaa? Rahaston esittelyssä myös kerrotaan, että "salkkuun valitaan osakkeita, joiden markkina-arvo on huomattavasti pienempi kuin niiden todellinen arvo". Ahaa, aika simppeliä hommaa tuo sijoittaminen. Lisäksi rahasto on eettinen ja sitä todistellaan hienoilla termeillä erittäin vakuuttavasti: "Ethix SRI Advisors varmistaa puolueettomien Norm-Based Screening© - ja Sector-Based Screening© -menetelmien avulla, että kaikki salkun sijoitukset ovat eettisiä". Minulla ei ole mitään eettistä sijoittamista vastaan, ja ehkä tämä oikeasti on hienosti eettinen, mutta silti ei vakuuta nämäkään lauseet.

En kuitenkaan vielä luovuta, vaan tsekkaan pikaisesti mitä rahasto on syönyt: Suurin sijoitus Microsoft yli 4% painolla, muutenkin tuttuja nimiä isoimpien sijoitusten joukossa. Sijoituksista liki 60% Yhdysvalloissa, joten aikalailla vertailuindeksin (maailma) mukaisesti. En malta olla vilkaisematta tuottoa hieman tarkemmin, koska mielessäni käy, että tämä saattanee tuottaa hitusen vertailuindeksiään vähemmän... Ja kas, 5 vuoden tuotto häviää indeksilleen 0,99%.

Tässä nyt hitusen syrjähdettiin jo asioihin, joihin piti paneutua vasta kun rahastoa analysoidaan check-listin mukaisessa järjestyksessä... Mutta tämän pikaisen vilaisun tarkoitus oli selvittää itselleni, kannattaako rahaston tutkimiseen uhrata enempää rajallista aikaansa ja minulle lopputulos on selkeä: Ei kannata. Kilpailijat ovat halvempia, mielenkiintoisempia ja tuottohistorialtaan parempia eikä rahaston markkinointitekstikään vakuuta. Totean tämän rahaston siis minulle sopimattomaksi jo ennen analyysiin saakka pääsemistä. Mutta kaksi kiinnostavan oloista rahastoa sentään jää vielä jäljelle.


Didner & Gerge Global


1. Markkina-alue on globaali (kehittyneet ja kehittyvät markkinat), sijoituksia 28 (20.5.2018 Morningstar).

"Osakkeita ja eri alojen ja alueiden välistä jakoa ei ole määrätty ennalta. Tästä syystä salkku voi aika ajoin keskittyä vain muutamiin aloihin ja alueisiin." (avaintietoesite)

Rahastossa on sijoituksia suhteellisen vähän ja maantieteelliset painotukset eivät mukaile maailman indeksiä (mm. USA alipainossa, Kanada suuresti ylipainossa, Latinalainen Amerikka ja Lähi-itä ylipainossa).

Rahasto vaikuttaa siis erittäin mielenkiintoiselta ja ensisilmäyksellä aidosti aktiiviselta rahastolta. Suurimpien sijoitusten joukossa on paljon USA:n ulkopuolisia nimiä, joskin eritoten Kanadasta, mikä on kuitenkin positiivista sekin (USAn isoimpiin yrityksiin sijoitan indeksirahaston kautta ja aktiiviselta rahastolta haluan jotain muuta).

Taustayhtiö Didner & Gerge. Tämä Ruotsalainen yhtiö on minulle tuttu vain Nordnetista. Vuonna 2015 Nordnetissa on ollut Didner & Gerge Small & Microcap -kampanja, lyhyellä googlauksella tämän kampanjasivun tiedot ovat parasta antia mitä firmasta suomeksi löydän: Perustettu 1994, aktiivisen salkunhoidon ja riskinoton puolestapuhuja. Ruotsinkielisiä kotisivuja en jaksa kauaa kahlata. Neutraali/positiivinen yleisvaikutelma kaiken kaikkiaan.

3. Rahasto on perustettu vuonna 2011, eli rahastolla on ikää noin 7 vuotta. Aika vähän siis vielä.

4. Tuottohistoria. Yritän löytää tuottohistorian rahaston alusta saakka verrattuna indeksiin. Avaintietoesitteessä ei ole. Kotisivultakaan en löydä. Tuotto rahaston alusta asti kyllä löytyy, mutta eivät ole vaivautuneet laittamaan siihen yhteyteen vertailuindeksin tuottoa. Ärsyttää aivan suunnattomasti moinen - jopa niin paljon, että tuskin tähän jatkossa rahojani laitan vaikka olisi kuinka mielenkiintoinen rahasto.

Joudun tyytymään Morningstarin kaavioon ja tulen siihen tulokseen, että tuotto on käytännössä ollut indeksin mukaista. Viiden vuoden tuotossa rahasto voittaa indeksin 0,02% ja kolmen vuoden aikana 0,27% eli indeksin mukaista tuottoa on saatu kaikilla näillä aikaväleillä. Morningstar vertaa tuottoa maailman indeksiin, missä kehittyvät markkinat eivät ole mukana. Rahaston oikea vertailuindeksi olisi kehittyvät markkinat huomioiva MSCI ACWI, joka on viimeisen 10 vuoden aikana tuottanut aivan hitusen vain kehittyneiden markkinoiden MSCI Worldia vähemmän. Varmuuden vuoksi vertaan maksimi aikavälin tuoton Morningstarissa vielä iShares MSCI ACWI ETF:ään ja sen tuotto on valittuna noin 7 vuoden ajanjaksona hyvin lähelle sama kuin rahaston ja MSCI World indeksin.




Alun mielenkiinnon jälkeen olen hieman pettynyt - olemassaolonsa ajan rahasto on tuottanut lähes identtisesti indeksinsä verran.

Huomaan kuitenkin, että rahastossa on käteistä jopa yli 10% koko salkun arvosta! Eli erittäin paljon. Jos näin suurella käteispainolla päästään indeksin tuottoon, niin sehän muuttaa tilannetta taas rahaston eduksi - toisaalta kassan osuus on voinut olla pienempi aivan viime päiviin saakka. Mutta miksi käteispaino on näin suuri, en tiedä, ehkä se on varautumista laskumarkkinaan tms. mikä ei välttämättä ole lainkaan huono asia.

5. Salkunhoitaja. Rahastolla on kaksi salkunhoitajaa, joista toinen on Morningstarin mukaan ollut puikoissa alusta saakka, toinen on tullut mukaan vuonna 2014. En osaa arvioida salkunhoitajia sen kummemmin, pääasia, että sama henkilö on ollut mukana alusta saakka.

6. Juoksevat kulut 1,62% lukeutuu aktiivisten rahastojen keskikastiin. Mennään kokolailla maksimissa, mitä olen valmis tällaisen rakenteen omaavasta rahastosta maksamaan. Kehittyvät markkinatkin ovat toki mukana suht merkittävälläkin painolla, joten ehkä voisin pitää kuluja jopa suht kohtuullisina (verrattuna muihin aktiivisiin rahastoihin).

7. Tuottosidonnaista palkkiota ei ole. Rahaston juoksevilla kuluilla tämä onkin hyvä juttu, ettei mene liian kalliiksi.

8. Onko salkunhoitaja sijoittanut omia varojaan rahastoon? Ei hajuakaan. Lisäys 20.5. Sharevillessä saadun infon perusteella: Salkunhoitajat ovat sijoittaneet merkittävissä määrin omia varojaan rahastoon (artikkeli vuodelta 2016).

9. Bonussektori: Ei tule mitään erityistä mieleen. Ehkä ison käteisen määrän voisin nähdä bonuksena, toisaalta joku toinen voi nähdä sen huononakin asiana.

10. Morningstar rating: ✭✭✭✭

Johtopäätökset: Rahasto on mielenkiintoinen globaalisti sekä kehittyneille että kehittyville markkinoille sijoittava rahasto. Rahastoa tutkiessa saan mielikuvan aidosti aktiivisesta rahastosta (aika suppea hajautus, maantieteelliset painotukset hyvinkin paljon indeksistä poikkeavia) mutta silti tuotto rahaston olemassaolon ajalta (7 vuotta) vastaa indeksin tuottoa hyvin tarkasti (hyvin niukasti voittanut indeksinsä, mikä on sekin hieno saavutus kulujen jälkeen). Lisäksi soppaa hämmentää suuri yli 10% käteiskassa, jonka näen tässä markkinatilanteessa ihan mielenkiintoisena optiona - toisaalta jos kurssit jatkavat nousuaan, jää rahasto indeksistään sen vuoksi ehkä jälkeen lähitulevaisuudessa.

Pahimmat miinukset rahasto saa lyhyestä historiasta ja huonosta tiedon jakamisesta (puutteellisesti esitetty tuottohistoria kotisivulla). Vaikka rahasto on niukasti voittanut indeksinsä, ei eroa indeksiin ole riittävästi ja 7 vuotta on lyhyt aika arvioida tuloksia. Seitsemän vuoden historiaan ei myöskään mahdu yhtään kunnollista laskumarkkinaa, eli näyttöjä hyvästä salkunhoidosta ei yksinkertaisesti ole tarpeeksi, vaikka toisaalta rahasto onkin kutkuttavan mielenkiintoinen.

En siis aio sijoittaa tähän rahastoon, mutta se on mielenkiintoinen ja voin aika ajoin seurailla miten sillä on mennyt.

Evli Maailma


1. Markkina-alue on globaali (kehityneet markkinat), sijoituksia 79 (20.5.2018 Morningstar).

"Sijoitamme alihinnoiteltuihin yhtiöihin, joilla on hyvä kassavirta ja velanhoitokyky. Teemme sijoituspäätökset vertailuindeksistä riippumatta, eikä rahastolla ole rajoitteita toimiala-, maa- tai yrityskokojakauman suhteen sijoitusalueensa sisällä." (salkunhoitajan katsaus 30.4.2018)

Hajautus on melko laaja, maantieteelliset painot onneksi jonkin verran poikkeavat maailman indeksin painotuksista (esim. USA hieman pienemmällä painolla, Japani isommalla). 10 suurinta sijoitusta vastaavat hieman yli 16% koko rahastosta. Suurimpien sijoitusten joukossa on tuttuja nimiä, mutta suurimpien sijoitusten lista ei kuitenkaan ole mikään vain hieman sekoitettu lista maailman suurimmista yrityksistä, mikä on hyvä asia.

Olen tämän kanssa erityisen tarkkana, koska rahasto sijoittaa vain kehittyneille markkinoille ja vieläpä laajahkolla hajautuksella, ja tietenkin mieleeni heti juolahtaa, olisiko esim. maailman indeksin mukaisesti sijoittava EUNL-etf tätä parempi vaihtoehto. En kuitenkaan tyrmää rahastoa, koska ensisilmäyksellä mukana tuntuu olevan myös aitoa aktiivisuutta osakevalinnoissa, jatkan siis mielenkiinnolla tutkimuksiani.

2. Taustayhtiö Evli Pankki. Pienehkö pankki, joka oman mututuntumani perusteella lukeutuu hyvämaineisten ja luotettavien joukkoon. Tämä kohta siis neutraali/positiivinen.

3. Rahasto on perustettu vuonna 1994 eli ikää on jo pian 25 vuotta. Tästä ehdottomasti lisäpisteitä rahastolle.

4. Tuottohistoria. Rahasto on tuottanut toiminnan alusta p.a. 5,40% (eli vuotuinen tuotto.) Vertailuindeksi (MSCI World) on tuottanut samassa ajassa 5,62% (Rahaston tietosivu 30.4.2018) . Tällä noin 25 vuoden taipaleella rahasto on siis tuottanut lähes saman kuin indeksinsä, mitä voidaan pitää erittäin hyvänä saavutuksena - ennen kuluja tuotto on ollut jopa merkittävästi parempi. Moni indeksirahastokin jää jälkeen, koska niidenkin kulut ovat usein enemmän kuin edelläkuvattujen tuottojen 0,22% ero.

Mutta mutta. Vuodesta toiseen ylituoton tekeminen on erittäin haastavaa, etenkin niiden kulujen vuoksi. Jos 25-vuodessa on hieman jääty tavoitteesta tuottaa indeksiään paremmin, niin mitä pitäisi ajatella tulevasta?

Tsekkaan vielä tilastoja muilta ajanjaksoilta:
- 10 vuotta, vuositasolla tuotto 1,46%  indeksiä huonompi
- 5 vuotta, vuositasolla tuotto 1,26% indeksiä parempi
(Morningstar 17.5.2018)

Tässä kaavio Morningstarista, vertailuindeksi hyppää mukaan vasta jokusen vuoden jälkeen aloituksesta.



Tuottohistoria on siis loistava aktiiviseksi rahastoksi, mutta ei riittävän hyvä, koska vertailuindeksiä ei ole voitettu perustamispäivästä lukien.

5. Salkunhoitaja. Nimi (Hans-Kristian Sjöholm) ei tietenkään kerro minulle mitään. Oleellista on, milloin hän on aloittanut tämän rahaston hoitajana. Evlin sivuilta löytyy nopeasti tieto, että "Rahaston tuotto 31.5.2011 lähtien (jolloin nykyinen salkunhoitaja aloitti) oli 12,9 % p.a. vertailuindeksin tuoton ollessa 11,4 % p.a".  Suurin osa tuottohistoriasta on siis luotu eri salkunhoitajan toimesta, toisaalta uusi salkunhoitaja on pärjännyt hienosti nämä yli 7 vuotta päihittäen indeksin - valitettavasti 7 vuotta on minulle hieman liian lyhyt aika etenkin, kuten jo todettu, olemme eläneet pitkän nousun eikä tässäkään näyttöjä laskusuhdanteen osalta näin ollen ole.

Erityisbonus Evlille siitä, että nämä kaikki tiedot löytyivät todella helposti hyviltä ja selkeiltä nettisivuilta - saan tästä edelleen tukea ajatukselle, että Evli kuuluu hyvien ja asiakaslähtöisten pankkien joukkoon.

6. Juoksevat kulut 1,60% lukeutuu aktiivisten rahastojen keskikastiin. Mennään kokolailla maksimissa, mitä olen valmis mistään kehittyneille markkinoille sijoittavasta rahastosta valmis maksamaan.

7. Tuottosidonnaista palkkiota ei ole. Rahaston juoksevilla kuluilla tämä onkin välttämätöntä, muutoin menisi selkeästi liian kalliiksi.

8. Onko salkunhoitaja sijoittanut omia varojaan rahastoon? Ei hajuakaan.

9. Bonussektori: Ei tule mitään erityistä mieleen.

10. Morningstar rating: ✭✭✭✭

Johtopäätökset: Evli Maailma on hyvä rahasto, todennäköisesti yksi parhaista aktiivisista rahastoista, jotka sijoittavat globaalisti kehittyneille markkinoille. Siitä huolimatta en usko, että tällä rahastolla pääsee tulevina vuosikymmeninä ylituottoon suhteessa maailman indeksiin, vaan valitsisin kuitenkin ehkä mieluummin maailman indeksin mukaisesti sijoittavan rahaston, esim. EUNL.

Vaikka rahasto on loistava, sen kulut 1,60% vs. 0.20% etf tekevät rahastonhoitajan työstä erittäin haastavaa voittaa indeksi tai indeksirahasto vuodesta toiseen. Historiassa se ei ole onnistunut, vaan indeksille on hävitty (mm. perustamispäivästä lukien). Nykyinen salkunhoitaja on ollut työssään n. 7 vuotta, mikä on liian vähän, jotta kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä hänestä voisi tehdä - erityisesti, koska yhtään kunnon laskumarkkinaa ei tähän ajanjaksoon mahdu. Kuitenkin tänä aikana rahasto on tuottanut indeksiään paremmin mikä on toki hieno saavutus. En myös tiedä, kauanko tämä mahdollisesti erittäin pätevä salkunhoitaja aikoo työssään jatkaa - indeksirahastossa tätä riskiä ei ole.

Lyhyesti todeten jätän sijoittamatta rahastoon siis etenkin kulujen ja salkunhoitajariskin vuoksi. Ne tuovat sijoitukseen paljon riskiä, mutta saatavilla olevan tiedon perusteella riski todennäköisesti hyvässäkin skenaariossa palkitaan lähinnä indeksin mukaisella tuotolla, hiemankin heikommassa skenaariossa jäädään siitä jälkeen.

Rahasto on kuitenkin mielenkiintoinen, sen sisältämiin yrityksiin minun toki pitäisi tutustua vielä hieman tarkemmin. Globaali aidosti aktiivinen rahasto voisi periaatteessa sopia ihan hyvin vielä omaan salkkuuni. Pidän rahaston mielessä - mikäli esim. seuraavan kunnollisen laskumarkkinan jälkeenkin nykyinen salkunhoitaja edelleen jatkaa ja indeksin hakkaaminen jatkuu voisin jopa sijoittaa tähän.

Jos Nordnetin globaaleista voittajarahastoista minun pitäisi valita yksi, se olisi ehdottomasti Evli Maailma. Vaan onneksi ei pidä :)



Tsekkaa koko juttusarja:
Miten valitsen aktiivisen rahaston?
Analyysissa Nordnetin voittajarahastot - OSA 1 Globaalit rahastot
- Analyysissa Nordnetin voittajarahastot - OSA 2 Suomi-rahastot
- Analyysissa Nordnetin voittajarahastot - OSA 3 Kehittyvät markkinat

Disclaimer: Saattaa sisältää virheitä. Kirjoittaja ei ymmärrä edes sijoittamisen alkeita. Ei sisällä ostosuosituksia. Jos et sijoita et voi hävitä rahojasi markkinoille. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti