maanantai 21. elokuuta 2017

Pohjoismaiset pankit



Perustin Sharevilleen Pohjoismaiset pankit -ryhmän, missä voi jakaa ajatuksiaan ja näkemyksiään Pohjolan pankeista. Pohjoismaiset pankit ovat vakaita ja hyvää tulosta tekeviä pankkeja - monen mielestä erittäin mielenkiintoisia sijoituskohteita siis :) Pankit ovat pärjänneet verrattain hyvin myös nykyisessä korkoympäristössä ja mahdollinen korkojen nousu tulevaisuudessa tukee tuloksen tekoa. Osakemarkkinoita kokonaisuutena ajatellen korkojen nousua pidetään usein uhkana nykyisille arvostustasoille, ja siten sijoittaminen pankkeihin saattaisi toimia myös varautumisena korkojen nousulle. Pohjoismaiset pankit myös jakavat hyvää osinkoa ja niistähän suomalainen tykkää. Riskejä tietenkin myös riittää ja pankit ovat myös paineessa erilaisten vaatimusten ja direktiivien kanssa.

Pankkien kohdalla pidän erityisen merkittävänä sitä, miten ne ovat pärjänneet ja miten ne mahdollisesti tulevat pärjäämään erilaisissa kriiseissä. Tätä näkökulmaa ei liiemmin pankkien omissa analyyseissa pohdita, aihetta sivuavia juttuja on tullut itse lueskeltua lähinnä Anders Oldenburgin Phoebus-blogista. Phoebus omistaa Handelsbankenia.

Erityisesti pankkien kohdalla koen, että finanssialan omiin analyyseihin tulee suhtautua vielä hitusen suuremmalla varauksella kuin muiden osakkeiden analyyseihin.



Osuuspankin raportti 17.8.2017


Skeptisyydestä huolimatta aloitan homman poimimalla Osuuspankin 'Pohjoismaiset pankit' -raportista joitain kohtia tähän. Ainakin kirjoitushetkellä laajahko sektoriraportti 17.8. (linkki pdf:n lataukseen) on kaikille vapaasti luettavissa. Kaikki tämän kappaleen alla oleva on siis poimittu/referoitu OP:n materiaalista.

Raportissa mukana: Nordea, Handelsbanken, Swedbank, SEB, DNB, Danske Bank.

"Pankeilta odotetaan maltillista tuloskasvua ja avokätistä voitonjakoa. Korkokatteissa on nähty käänne nousuun. Palkkiotuotot kehittyvät vahvasti. Luottotappiot ovat edelleen laskeneet. Pohjoismaiden talousnäkymät ovat suotuisat. Useiden pankkien mittavat IT-panostukset alkavat hiljalleen hellittää ja tämä alkaa näkyä tuloksissa 2018 alkaen. Vakavaraisuusvaatimukset on hiljalleen täytetty ja mikäli uusia vaatimuksia ei tule, tukee tämäkin esim. osingonjakoa.

Asuntojen hintojen voimakasta nousua etenkin Ruotsissa ja Norjassa OP ei pidä kovin suurena riskinä velkaantuneisuuden ja pankkien luottojen kannalta. OP: arvion mukaan ongelmia voisi tulla vasta, mikäli sekä korkotaso että työttömyys nousisivat voimakkaasti. Huomionarvoista on myös se, että vaikka Ruotsissa ja Norjassa on paljon asuntovelkaa, on siellä myös kotitalouksilla muuta varallisuutta paljon.

Toimialan arvostustaso on hieman normaalia korkeampi, arvostustasot ovat kuitenkin matalammat kuin mitä osakemarkkinoilla keskimäärin on. Mikäli korot lähivuosina nousevat, on sillä selvä positiivinen vaikutus tuloksiin.


PSD2-direktiivi (Payment Services Directive 2)

Direktiivi vaikuttaa pankkien maksuliikennepalkkioihin, jatkossa mm. teknologiayhtiöt voivat saada siivusta osansa. Palkkiot vastaavat OP:n laskelmien mukaan n. 4-8% tuloksesta, direktiivin myötä pankit saattavat konsulttien mukaan menettää tästä noin kolmanneksen.

Korot

Forward-käyrät ennakoivat hidasta korkojen nousua: Niiden mukaan lyhyet korot nousevat 1%:iin euroaluueella 5 vuoden päästä, Ruotsissa 3 vuoden päästä. Korkojen noususta ei siis ole odotettavissa nopeasti tukea pankkien tuloksiin.

Nordea (Ruotsi)

- OP:lla lievästi positiivinen näkemys
- Tulosparannusta odotettavissa vuonna 2018. IT hankkeiden jälkeen kustannustaso laskee kohti vuoden 2016 lukuja, hankkeissa aina venymisen riski. Tuottokehitys muutoin vaisua.
- Toimialan paras osinko
- Lyhyen aikavälin tulosajurit vaatimattomat
- Mahdollinen pääkonttorin siirto tukisi kurssia, jääminen Ruotsiin melko neutraalia
- Osinkotuotto 2017 ennuste 6,1%

Handelsbanken (Ruotsi)

- OP kehottaa välttämään
- Arvostustaso pysynyt poikkeuksellisen korkeana, vaikka ROE-kehitys heikentynyt
- Digitalisaatiomurros voi olla erityisen haastava konttorivetoiselle Handelsbankenille
- Osinkotuotto 2017 ennuste 4,6%

SEB (Ruotsi)

- OP:lla lievästi positiivinen näkemys
- Hyvä osinko
- Hyötyy investointipankki- ja neuvontapalveluiden vahvasta kysynnästä
- Altistuu muita enemmän pääomamarkkinoiden heilunnalle
- Osinkotuotto 2017 ennuste 5,6%

Swedbank (Ruotsi)

- Toinen OP:n toimialasuosikeista
- "Äärimmilleen viritetty osinkokone"
- Tehokas, korkea osinko, tukeva kasvuprofiili
- Lyhyet markkinakorot noussevat Ruotsissa euroaluetta aikaisemmin. Koska Swedbank on erittäin Ruotsi-keskeinen pankki, voisi se olla paras valinta korkotason nousuun varautumiselle.
- Osinkotuotto 2017 ennuste 6,0%

Danske Bank (Tanska)

- OP:lla lievästi positiivinen näkemys
- Tehostustoimet tehty, uusia ei ole meneillään
- Luottotappiot vääjäämättä lievässä nousussa
- Osinkotuotto 2017 ennuste 3,9%

DNB (Norja)

- Toinen OP:n toimialasuosikeista
- Kärsinyt öljyliitännäisten alojen luottotappioista ja marginaalipaineista, käänne parempaan jo tapahtunut
- Saa tukea Norjan talouden ja öljyalan elpymisestä
- Osinkotuotto 2017 ennuste 4,4%"

Muuta


Osuuspankin raportin ulkopuolelle jää kaikki pienemmät pankit, mm. kotimaan pörssin Aktia ja Ålandsbanken sekä esim. Norjan Sparebanken Vest, joka on jonkinasteisessa suosiossa välillä ollut Sharevilleläisten keskuudessa. Itse olen Aktiasta kirjoitellut lyhyesti viimeksi heinäkuun kuukausikatsauksessani.

Itse omistan pohjoismaisista pankeista suoraan NordeaaAktiaa ja Handelsbankenia. Ruotsalaista Swedbankia olen harkinnut myös salkkuuni ja Sparebanken Vest on myös seurannassani. Vanhoista omistuksistani harkitsen Aktian lisäämistä nykyhinnoillakin, mutta ei pieni halpuutuskaan pahitteeksi olisi. Handelsbankenia pidän pankeista laadukkaimpana ja parhaana (olen myös asiakas), mutta ihan tällä hinnalla en vielä ryntää ostoksille, koska omistan osaketta kuitenkin nyt melko sopivalla painolla. Nordeaa omistan suoraan sekä Sammon kautta, kurssien mahdollisesti laskiessa harkitsen etenkin Sammon lisäostoja, vaikka se jo onkin selvästi suurin omistukseni.

Toivottavasti jutustelu Sharevillessä lähtee näillä käyntiin :) Toki kaikilla pankeilla on Sharevillessä myös omat sivunsa, mutta tuumailin, että tällaista yleistä asiaa, vertailua yms. varten tuollainen ryhmä olisi tarpeen. Tietenkin yksittäisiin pankkeihinkin liittyvät jutut ovat tervetulleita. Erityisesti vähemmän keskustelua herättävien ulkomaalaisten pankkien kohdalla en ole suomalaisten kirjoituksiin juuri Sharevillessä törmännyt.

Että liitypä mukaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti